orthopedikos medihall
ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Νοέμβριος 21, 2017
gastroskopisi medihall
Kυστεοσκόπηση
Νοέμβριος 27, 2017

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

emvoliasmos medihall

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία ιατρική πράξη η οποία έχει αποδείξει την αξία της εδώ και δεκαετίες προλαμβάνοντας ετησίως 3.000.000 θανάτους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μηχανισμός δράσης των εμβολίων βασίζεται στην παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό έναντι μικροβίων και ιών ούτως ώστε σε μια ενδεχόμενη έκθεση σε αυτά το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι έτοιμο να αντιδράσει και να αποτρέψει γρήγορα και αποτελεσματικά την ασθένεια που προκαλούν. Επιπλέον τα εμβόλια θεωρούνται εκ των ασφαλέστερων ιατρικών προϊόντων παγκοσμίως με ουσιαστικά μηδαμινές έως καθόλου παρενέργειες.

Πέρα από τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των ενηλίκων, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από επίθεση επικίνδυνων και πολλές φορές θανατηφόρων νόσων. Αυτό ισχύει και για τους υγιείς ενήλικες και όχι μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν. Κάθε χρόνο χιλιάδες ενήλικες νοσούν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί με εμβόλιο, ενώ δυστυχώς ένα ποσοστό εξ αυτών οδηγείται σε θάνατο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γρίπη η οποία σκοτώνει περίπου 1.000.000 ανθρώπους ετησίως. (αναλυτικά για τη γρίπη μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που έχουν επιμεληθεί συνάδελφοι στα «τελευταία νέα»). Επιπλέον, εμβολιάζοντας τους εαυτούς μας προστατεύουμε και τους αγαπημένους μας ανθρώπους οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις (βρέφη, ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους, καρκινοπαθείς υπό θεραπεία κτλ) ενώ μειώνουμε και τις πιθανότητες αποχής από την εργασία και τις αγαπημένες ασχολίες μας.

Στην Ελλάδα έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για Ενήλικες τα παρακάτω εμβόλια:


 • Διφθερίτιδας – Τετάνου – Κοκκύτη ( 1 δόση Tdap και στη συνέχεια 1 δόση Td ανα 10ετία)
 • Αιμόφιλου Ινφλουέντζας τύπου β (1-3 δόσεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου)
 • Μηνιγγιτιδόκοκκου (για το συζευγμένο εμβόλιο MenACWY 1 ή περισσότερες δόσεις και για τον μηνιγγιτιδόκοκκο ΒMenB-4C 2 δόσεις, μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου)
 • Πνευμονιόκοκκου (για το συζευγμένο εμβόλιο PCV13 1 δόση για τις ομάδες υψηλού κινδύνου έως τα 64 έτη, 1 δόση για τους άνω των 65 ετών, για το πολυσακχαριδικό PPSV23 1-2 δόσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου έως τα 64 έτη και 1 δόση για τους άνω των 65 ετών)
 • Ηπατίτιδας Β (3 δόσεις)
 • Ιλαράς- Ερυθράς- Παρωτίτιδας (MMR, 1-2 δόσεις εως τα 59 έτη σε άτομα χωρίς ένδειξη ανοσίας)
 • Ανεμοβλογιάς ( 2 δόσεις σε άτομα χωρίς ένδειξη ανοσίας)
 • Ηπατίτιδας Α (2 δόσεις για τις ομάδες υψηλού κινδύνου)
 • Γρίπης (1 δόση ετησίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου έως τα 59 έτη, 1 δόση για τους άνω των 60 ετών σε άτομα χωρίς ένδειξη ανοσίας)
 • Ιού ανθρώπινων θηλωμάτων (έναντι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, 3 δόσεις για τις γυναίκες 19-26 ετών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου)
 • Έρπητα Ζωστήρα (1 δόση για τους άνω των 60 ετών χωρίς ένδειξη ανοσίας)

Μία παρατήρηση σε ότι αφορά το εμβόλιο της ιλαράς και δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης, η σύσταση είναι 1-2 δόσεις σε άτομα χωρίς ένδειξη ανοσίας για τους γεννημένους μετά το 1970.Οι ιατροί του ιατρείου Γενικής Ιατρικής του πολυιατρείου μας μπορεί να σας ενημερώσουν και να σας συμβουλέψουν ως προς το ποια εμβόλια χρειάζεστε και γιατί, καθώς επίσης και για τα εμβόλια που ενδεχομένως να μην είναι κατάλληλα για εσάς λόγω π.χ. αλλεργιών σε συγκεκριμένα συστατικά των εμβολίων ή λόγω άλλων συνθηκών υγείας (κατάσταση ανοσίας, ομάδα αυξημένου κινδύνου κτλ)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Chat Now!
Loading...