emvoliasmos medihall
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
Νοέμβριος 21, 2017
gastroskopisi medihall
Γαστροσκόπηση
Δεκέμβριος 15, 2017

Kυστεοσκόπηση

gastroskopisi medihall

 

Kυστεοσκόπηση

´Οταν ακούτε ότι πρέπει να υποβληθείτε σε κυστεοσκόπηση μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε φόβο και ανησυχία. Η κατανόηση της διαδικασίας και η σωστή ενημέρωση από τον ουρολόγο είναι το πρώτο βήμα για την εξάλειψη αυτών των φόβων και την διασφάλιση της ορθής προσέγγισης…

Τι είναι η κυστεοσκόπηση;

Μια κυστεοσκόπηση ή μια ουρηθροκυστεοσκόπηση είναι η διαδικασία με την οποία ο γιατρός μπορεί να εξετάσει λεπτομερώς το ενδοθήλιο ( εσωτερικό τοίχωμα) της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Πότε χρειάζεται να γίνεται μία κυστεοσκόπηση;

Ο σκοπός της κυστεοσκόπησης είναι η διάγνωση, η παρακολούθηση και η θεραπεία των καταστάσεων που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Μερικοί από τους κοινούς λόγους που ένα άτομο χρειάζεται κυστεοσκόπηση είναι τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, όπως η συχνουρία, η επώδυνη ούρηση, η αιματουρία, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, ακράτεια ούρων, πρόπτωση των γεννητικών οργάνων στη γυναίκα ή το πυελικό άλγος.
Η διαδικασία αυτή είναι χρήσιμη για τον γιατρό, καθώς μπορεί να διαγνώσει διάφορες καταστάσεις όπως:

 

 • Καλοήθεις όγκους της ουροδόχου κύστης
 • Καρκίνο της ουροδόχου κύστης
 • Πέτρες της ουροδόχου κύστης
 • Υπερπλασία του προστάτη
 • Φλεγμονώδη νοσήματα της ουροδόχου κύστης
 • Προβλήματα με τους ουρητήρες (σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη

 

Άλλες χρήσεις για την εκτέλεση κυστεοσκόπησης περιλαμβάνουν:

 • Λήψη δείγματος ούρων για διάγνωση κακοήθειας (κυτταρολογική ούρων) ή λοιμώξεων
 • Θεραπεία των υποκείμενων καταστάσεων της ουροδόχου κύστης,
  όπως η αφαίρεση μικρών όγκων ή λίθων της ουροδόχου κύστης ή η λήψη δείγματος ιστού ουροδόχου κύστης
 • Εισαγωγή ενός μικρού σωλήνα για να βοηθήσει με τη ροή των ούρων σε περιπτώσεις απόφραξης (ουρητηρικού stent)
 • Έγχυση σκιαγραφικού για την αναγνώριση προβλημάτων νεφρού με ακτινοσκόπηση

Πώς γίνεται γίνεται η κυστεοσκόπηση;

Η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει σε εξωτερικούς ασθενείς χωρίς να απαιτείται κάποιο είδος νάρκωσης. Ο εξεταζόμενος πρώτα αδειάζει την κύστη του και μετά τοποθετηθείτε στο εξεταστικό τραπέζι. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται κάποιο ήπιο αντισηπτικό και για αναλγησία εγχύεται υγρό ή ζελέ ξυλοκαΐνης στην ουρήθρα ως τοπικό αναισθητικό.

Στη συνέχεια εισάγεται προσεκτικά το κυστεοσκόπιο μέσω της ουρήθρας μέσα στην ουροδόχο κύστη. Μπορεί να υπάρχει αίσθημακαψίματος ή αίσθηση ούρησης.

Ο γιατρός ελέγχει την ουροδόχο κύστη μέσω του φακού ενώ η εικόνα υψηλής ανάλυσης μεταφέρεται σε μεγάλη οθόνη. Για την καλύτερη εικόνα απαραίτητο είναι να γεμίσουμε την ουροδόχο κύστη με φυσιολογικό ορό μέσω του κυστεοσκοπίου. Κατά μέσο όρο, απαιτούνται περίπου 10 λεπτά για να πραγματοποιηθεί μια κυστεοσκόπηση.

Εάν όλα είναι φυσιολογικά, το επιθήλιο της ουροδόχου κύστης πρέπει να φαίνεται ομαλό και η ουροδόχος κύστη πρέπει να έχει κανονικό μέγεθος, σχήμα και θέση. Στις περιπτώσεις που αναγνωρίζεται ανώμαλος ιστός ή η ανάγκη λήψης βιοψίας, το κυστεοσκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα.

Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα διαθέσιμα.Εάν ληφθεί βιοψία, θα αποσταλεί σε εργαστήριο για ιστολογική και κυτταρολογική εξέταση, η οποία μπορεί να διαρκέσει λίγες μέρες.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως επώδυνη ουρήθρα, αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση, συχνότερη ούρηση ή αίμα στα ούρα. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 48 ώρες. Σημαντική είναι η κατανάλωση άφθονου νερού για να διευκολυνθεί οποιαδήποτε καύση ή αιμορραγία που μπορεί να συμβεί.

Πάρτε χρόνο για να ξεκουραστείτε και αν γίνει βιοψία, θα χρειαστεί χρόνος για να θεραπευτεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποφύγετε τα βάρη και τη σεξουαλική επαφή.

 

Κωνσταντίνος Ανδρίτσος MD,MSc
Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Μέλος Δ.Σ MediHall

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Chat Now!
Loading...