Ο άθλος του Σεπτεμβρίου: Η προσαρμογή των μικρών μαθητών στη σχολική πραγματικότητα

πακέτο Γυναικολογικής εξέτασης τεστ παπ test pap γυναικολογική εξέταση medihall
Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος
Σεπτέμβριος 3, 2018
Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη (15 Σεπτεμβρίου)
Σεπτέμβριος 7, 2018

Ο άθλος του Σεπτεμβρίου: Η προσαρμογή των μικρών μαθητών στη σχολική πραγματικότητα

Λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι, ας δούμε τι θα βοηθήσει αποτελεσματικά τους μικρούς αλλά και λίγο μεγαλύτερους μαθητές στην ευκολότερη ένταξή τους στη σχολική ρουτίνα..


Το τέλος του καλοκαιριού είναι συνδεδεμένο στη συνείδηση μαθητών και γονιών με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά το Σεπτέμβριο. Από μόνη της αυτή η σύνδεση προκαλεί άγχος, καθώς οι ρυθμοί των καλοκαιρινών διακοπών ήταν πιο χαλαροί και η προσαρμογή στην απαιτητική καθημερινότητα του σχολείου και των υποχρεώσεων φαντάζει «βουνό»!

Η παιδίατρος, Πόπη Κουλουφάκου-Γρατσία, μας παραθέτει 10 μικρά «μυστικά», προκειμένου να διευκολύνουμε την προσαρμογή των μικρών μας φίλων στη σχολική πραγματικότητα.

1) Ύπνος: O αναπτυσσόμενος παιδικός οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες σε ύπνο, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Σύμφωνα με βιβλιογραφικές μελέτες, συστήνονται περίπου 10 ώρες ύπνου ημερησίως, προκειμένου να επιτευχθεί η σωματική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και να λειτουργήσει αποδοτικά ο μαθητικός εγκέφαλος. Η αυξητική ορμόνη- η ορμόνη της σωματικής αύξησης εκκρίνεται από τον εγκέφαλο κυρίως κατά το νυχτερινό ύπνο.

Τις τελευταίες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προσπαθήστε να ρυθμίσετε το βιολογικό ρολόι των μαθητών, ώστε να προσαρμοστούν σταδιακά στο πρωινό ξύπνημα. Τέρμα τα ξενύχτια!

2) Σωστή διατροφή: Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από μια ισορροπημένη θερμιδικά και θρεπτικά διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση 5 γευμάτων ημερησίως, η καθημερινή πρόσληψη γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών και η αποφυγή τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, είναι η βάση ενός υγιεινού προτύπου όχι μόνο διατροφής, αλλά και τρόπου ζωής.

Μην ξεχνάτε ποτέ το καθημερινό πρωινό! Όχι μόνο «γεμίζει» το στομάχι μετά την πολύωρη νηστεία της νύχτας (?break the fast?), αλλά και εξασφαλίζει την απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να φέρουν οι μικροί μαθητές εις πέρας την πνευματική τους εργασία, το παιχνίδι και τη σχολική άσκηση.

3) Σχολικό κολατσιό: To υγιεινό σχολικό δεκατιανό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς «φρενάρει» τα παιδιά από το να «τσιμπολογήσουν» ακατάλληλες τροφές όπως τυρόπιτες, πατατάκια και άλλα είδη περιπτέρου που δεν τους προσφέρουν τίποτα, ενώ παράλληλα αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης παιδικής παχυσαρκίας-που είναι δυστυχώς ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας και στην χώρα μας.

Προτιμήστε υγιεινά σνακ όπως φρούτα, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών και σπιτικά τοστ και κέικ.

4) Εξωσχολικές δραστηριότητες: Μαζί με το σχολείο ξεκινάνε και τα εξωσχολικά προγράμματα που καλό θα ήταν να είναι προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες του παιδιού, ώστε να τα παρακολουθεί με θετική διάθεση και κέφι και όχι σαν μια επιπλέον μαθητική υποχρέωση. Στα εξωσχολικά ενδιαφέροντα του παιδιού εντάξτε και κάποιο, που να του εξασφαλίζει φυσική άσκηση-συστήνεται η μέτριας έντασης δραστηριότητα για τουλάχιστον μία ώρα ημερησίως.

Δεν αρκεί, απλώς η αύξηση της σωματικής άσκησης, απαιτείται η αποφυγή παρακολούθησης τηλεόρασης και γενικά οθόνης υπολογιστών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών για περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως.

5) Κρύο, καιρός για ιώσεις: Ο χειμώνας καταφθάνει και μαζί του οι ιώσεις που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους!Προς αποφυγή ιώσεων λοιπόν, πέρα από τη σωστή διατροφή και τον επαρκή ύπνο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, εφοδιάστε τους μικρούς μαθητές με χαρτομάντιλα και απολυμαντικά μαντηλάκια χεριών, προκειμένου να φυσάνε τη μύτη τους, να βήχουν αλλά και να σκουπίζουν τα χέρια τους πριν την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής και επισημάνετε τους πόσο σημαντικό είναι στο διάλειμμα να βγαίνουν και να παίζουν έξω, ώστε να αερίζεται η σχολική αίθουσα. Στην επιστροφή στο σπίτι να πλένουν πάντα και πολύ σχολαστικά τα χέρια τους.

Το σημαντικότερο είναι να αποφεύγετε να στέλνετε τα παιδιά σας σχολείο όταν έχουν πυρετό, εξάνθημα ή έντονο βήχα. Έτσι δεν ταλαιπωρείτε το παιδί σας, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζετε αποτελεσματικά τη μετάδοση των ιώσεων από το ένα παιδάκι στο άλλο.

6) Η ρουτίνα βοηθάει, ξεκουράζει και κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή: Μάθετε στο παιδί σας να ξυπνάει και να κοιμάται σταθερή ώρα και να υιοθετεί τη δική του ιεροτελεστία πριν το νυχτερινό ύπνο- δείπνο, μπάνιο, πλύσιμο δοντιών και ύπνο, πριν τον οποίο μπορεί να πιει ένα ποτήρι ζεστό γάλα και να διαβάσει μια ιστοριούλα-όχι όμως να δει τηλεόραση ή να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαδικασία που θα του προκαλέσει εκνευρισμό και υπερένταση.Η σχολική μελέτη θα ήταν ωφέλιμο να γίνεται σε συγκεκριμένο, φωτεινό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο για διάβασμα- χωρίς εξωτερικά διασπαστικά ερεθίσματα, όπως τηλεόραση, υπολογιστή, παιχνίδια και γενικότερη ακαταστασία.

7) Ενεργός συμμετοχή: Κεντρίστε τους το ενδιαφέρον ζητώντας την ενεργό συμμετοχή τους σε οτιδήποτε τα αφορά. Επιλογή νέας σχολικής τσάντας, χαρτικά και γραφική ύλη για το σχολείο, αγορά αθλητικών ρούχων και υποδημάτων για την ώρα της γυμναστικής και των αθλητικών δραστηριοτήτων.Ζητήστε τη γνώμη τους-και φροντίστε να τη λάβετε σοβαρά υπόψιν σας ώστε να ενισχύσετε το αίσθημα αυτοπεποίθησης τουςκαι να μετατρέψετε την εκπαιδευτική διαδικασία σε παιχνίδι.

8) Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για τον ετήσιο έλεγχο υγείας του παιδιού σε συνεργασία με τον παιδίατρο:Παιδιατρική εξέταση, εκτίμηση της ανάπτυξης του παιδιού, προγραμματισμός των απαραίτητων εμβολιασμών, καθώς και προληπτικός οφθαλμιατρικός και οδοντιατρικός έλεγχος.Στα παιδιά ιδίως που αθλούνται δε θα πρέπει να παραλείπεται ο ετήσιος καρδιολογικός έλεγχος.

9) Το σχολείο καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους. Δείξτε ενδιαφέρον για οτιδήποτε το αφορά: Όχι μόνο για τους βαθμούς και τις σχολικές επιδόσεις τους. Είναι ουσιαστικό, βέβαια ,να χτίσετε γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με τους δασκάλους. Ωστόσο, ενδιαφερθείτε και για τη σχέση τους με τους συμμαθητές τους, τις εκδρομές τους και οτιδήποτε τα αγχώνει ,ώστε να σας εκμυστηρεύονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.Είναι βασικό να ξεκινήσετε από νωρίς για να θεμελιώσετε σχέση εγγύτητας και εμπιστοσύνης στην εφηβεία.

10) Παιχνίδι: Η σχολική περίοδος είναι εξίσου απαιτητική και αγχωτική για γονείς και μαθητές. Στην προσπάθεια σας να τα προλάβετε όλα, μην ξεχνάτε ότι είναι παιδιά! Μην τα βομβαρδίζετε με δεκάδες υποχρεώσεις και ευθύνες.Εξασφαλίστε τους ώρα για δημιουργικό και ανέμελο παιχνίδι! Αποτελεί και αυτό αναπόσπαστο κομμάτι της σωματικής, νοητικής και συναισθηματικής τους ωρίμανσης!

Καλή σχολική χρονιά!.

Ποπη Κουλουφάκου Παιδίατρος Medihall

Δείτε το πακέτο μας Check Up Back to School

Check Up Back to School

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Chat Now!
Loading...