Είναι το φθινόπωρο η καλύτερη εποχή για να ελέγξουμε το δέρμα μας;

τρομπούκης γονιμότητα καρκίνο χημειοθεραπεία
Γυναίκες με καρκίνο έχουν ελπίδες να γίνουν μητέρες
Οκτώβριος 2, 2018
celluma elite, ρυτίδες, ακμή
Ρυτίδες και Ακμή;
Οκτώβριος 9, 2018

Είναι το φθινόπωρο η καλύτερη εποχή για να ελέγξουμε το δέρμα μας;

Πριν από τις διακοπές γίνεται μεγάλη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε από τον ήλιο. Όμως, τα κρούσματα μελανώματος εξακολουθούν να αυξάνονται και μάλιστα τα τελευταία χρόνια συναντούμε μελανώματα και σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Παράλληλα, ξεκινάει και μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το Μελάνωμα, που δημιούργησαν από κοινού οι δύο φορείς (Κέντρο Μελανώματος – Ίδρυμα Ωνάση), η οποία μας παροτρύνει να ελέγξουμε το δέρμα μας, καθώς, όπως αναφέρεται, αυτή είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να το πράξουμε. Ο υπεύθυνος του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος, Καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, μας εξηγεί το γιατί.

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγξουμε το δέρμα μας τώρα;

«Το φθινόπωρο είναι μια αρκετά καλή περίοδος για να γίνει ένας προληπτικός δερματολογικός έλεγχος με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης ή και, σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις ασθενών, με χαρτογράφηση σπίλων, καθώς αρκετοί ασθενείς εκτίθενται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρόλα αυτά, οι εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την ίδια διαγνωστική αποτελεσματικότητα. Ο ετήσιος έλεγχος του δέρματός μας από έναν δερματολόγο είναι εξίσου σημαντικός με τη χρήση ηλιοπροστατευτικών μέσων, όπως είναι το αντηλιακό και το καπέλο, στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος».

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι τεράστια

«Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις νεοπλασιών, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου δέρματος μπορεί να σώσει τη ζωή των ασθενών. Οι ασθενείς με μελανώματα in situ, δηλαδή πολύ πρώιμα μελανώματα, έχουν ορίζοντα επιβίωσης σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους που διαθέτουμε σήμερα, όπως είναι η ψηφιακή δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των βλαβών αυτών γίνεται πιο εύκολα. Επομένως, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φοβούνται ή να αναβάλλουν την επίσκεψη στον δερματολόγο τους, εάν δουν κάτι ανησυχητικό στο δέρμα τους».

Καρκίνος του δέρματος στην Ελλάδα: Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα; Περίπου πόσα κρούσματα έχουμε ετησίως και σε ποιες κατηγορίες ανθρώπων συναντάται η νόσος πιο συχνά;

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε σαφή στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο δέρματος στην Ελλάδα, αν και, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση στην επίπτωσή του. Στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν ότι η επίπτωση του μελανώματος αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% το χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2035, ενώ η διεθνής βάση δεδομένων Globocan υπολογίζει ότι η αύξηση αυτή για τη χώρα μας θα κυμαίνεται γύρω στο 9%. Αντίστοιχη αυξητική τάση αναφέρεται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Globocan, στην Ελλάδα παρατηρούνται περίπου 8,7 ασθενείς με μελάνωμα ανά 100.000 πληθυσμού. Μελάνωμα συνήθως απαντάται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, με ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο, κυρίως λόγω εργασίας. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια συναντούμε μελανώματα και σε νεαρότερες ηλικίες, καθώς η έκθεση στον ήλιο για λόγους ψυχαγωγίας και η χρήση τεχνητών μέσων μαυρίσματος είναι όλο και πιο διαδεδομένη».

Και ποιες είναι οι πιο ευάλωτες περιοχές στο σώμα μας όπου εκδηλώνεται ο καρκίνος του δέρματος;

«Οι ηλιοεκτεθειμένες περιοχές, όπως τα χέρια και τα πόδια, αλλά και η ράχη (ειδικά στους άνδρες), είναι σίγουρα οι πιο ευάλωτες. Ωστόσο, μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων, αλλά και του τριχωτού της κεφαλής».

Πηγή : http://www.capital.gr

 

Γνωρίστε το Δερματολογικό – Αφροδισιολογικό τμήμα του Medihall, τους ιατρούς του και τις υπηρεσίες που προσφέρει ΕΔΩ

Κλείστε το ραντεβού σας στο 210-6250100 η συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας και το αρμόδιο τμήμα του Medihall θα σας καλέσει άμεσα.

Φόρμα Επικοινωνίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Chat Now!
Loading...